Turcja2013 - Zespół Szkół w Roźwienicy

Idź do spisu treści

Menu główne:

Artykuły

Wizyta w Turcji

W dniach od 11 do 16 listopada 2013 r. grupa uczniów z nauczycielami Gminnego Gimnazjum im. Orląt Lwowskich w Roźwienicy przebywała z wizytą w miejscowości Sakarya w Turcji.
Szkoła po raz drugi realizuje projekt międzynarodowej współpracy szkół Comenius pt: „World - Heritage
Earth”
W projekcie biorą udział oprócz naszej szkoły szkoły partnerskie z Niemiec, Szwecji i Finlandii.
Pobyt w Turcji pozwolił nam na poznanie bogatej historii i kultury tego kraju.
Podczas wizyty w Turcji uczniowie mieli możliwość zobaczyć najpiękniejsze zabytki Stambułu
jedynego miasta na świecie leżącego na dwóch kontynentach.  Rejs statkiem po Cieśninie Bosfor dostarczył uczniom niezapomnianych wrażeń.  Atrakcją była także wizyta na słynnym bazarze miejskim, który zachwycał różnorodnością sprzedawanych tam towarów.
W czasie pobytu w Turcji zachwycaliśmy się pięknem i malowniczym położeniem miasteczka Tarakli
pierwszego miasta Turków w Anatolii, które zachowało swój pierwotny wygląd z czasów osmańskich.
Zwiedziliśmy region Marmara charakteryzujący się pięknymi terenami naturalnymi jak Acarlar Flooded
zalany las z różnorodną fauną i florą tego obszaru.
Podziwialiśmy dziedzictwo historyczne z okresu seldżuckiego zwłaszcza 1500
letni most Justyniana.
Zwiedziliśmy również Muzeum Trzęsienia Ziemi w Adapazarii, które zrobiło na nas poruszające wrażenie.
Podczas tureckiej nocy kulturowej zaprezentowano nam tureckie tańce narodowe, taniec derwiszów, pieśni oraz zwyczaje związane z przygotowaniem panny młodej do zaślubin.
Uczniowie mieli możliwość poznania tradycyjnej sztuki tureckiej Ebru. Każdy mógł spróbować swoich sił i stworzyć barwne malowidło.
Każdy dzień naszego pobytu był dla nas miłym przeżyciem.
Posmakowaliśmy specjałów kuchni tureckiej , w której jest wiele warzyw, przypraw, wołowiny, baraniny i mięsa z kurczaka.
Rodzice uczniów przygotowali dla nas pokaz przygotowywania lokalnych potraw i parzenia kawy po turecku.
Pobyt w Turcji wiązał się z realizacją zadań projektowych i przedstawieniem rezultatów tej pracy. Uczniowie przedstawiali prezentacje dotyczące szkoły,
regionu i ankiety dotyczące odżywiania. W grupach pracowali nad stworzeniem cyklu artykułów do gazety. Jednym z punktów realizacji projektu była wizyta
w fabryce drobiu i w piekarni.
Uczniowie mieli też okazję poznać kulturę i styl życia Turcji jak również doskonalić swoje kompetencje języków.
Pobyt w ciepłej, aromatycznej Turcji, kuszącej zapachem, smakiem
i niesamowitą gościnnością tamtejszej społeczności zostanie na długo w naszej pamięci.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego